Persuasive Gaming in Context

Project

Games worden steeds vaker gebruikt voor doeleinden buiten hun primaire kracht als medium voor entertainment. Het interactieve karakter biedt spelers verschillende mogelijkheden om complexe (sociale) problemen te benaderen op een meer betrokken en persoonlijk niveau, veel meer dan met welk ander medium dan ook. Als zodanig is het niet verrassend om te zien dat games een geweldig platform zijn voor het overtuigen van spelers in de adoptie van bepaalde perspectieven op gebeurtenissen die plaats vinden in de echte, fysieke, wereld. De game ervaring die ontstaan vanuit de intentie van ontwerpers om attitudes van de speler te vormen noemen wij “persuasive gameplay”.

Game voor Amnesty International Amsterdam door HvA Medialab in samenwerking met het Lectoraat Play and Civic Media

Expliciete strategieën voor de ontwerper ter ondersteunen bij de creatie van zulk soort persuasieve ervaringen zijn echter zeer schaars. Het huidige onderzoek is daarom toegespitst op het bevorderen van het gebruik van games als medium voor “persuasion” waarbij wij ons, met design focus, voornamelijk richten op de ontwikkeling van strategieën (methodes, modellen, etc.) voor het ondersteunen van ontwikkelaars bij het optimaliseren van de overtuigingskracht van hun games.

Het project is onderdeel van het vierjarige multidisciplinaire onderzoeksproject “Persuasive Gaming in Context”, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het project is opgezet als multidisciplinair samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht (Humanities), Technische Universiteit Eindhoven (Industrial Design) / Hogeschool van Amsterdam (CREATE-IT), Erasmus Universiteit Rotterdam (Communication and Media), en twee interactieve media bedrijven (IJsfontein en Submarine). Daarnaast doen we projecten samen met het HvA MediaLab, verscheidene niet-gouvernementele organisaties en individuele studenten om het onderzoek te voeden met een rijke selectie aan praktijk voorbeelden.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Website Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

9 December 2020

Project Info

Start date 01 Dec 2013
End date 01 Dec 2017

Contact

Lector Ben Schouten
Drs. Martijn Kors

Location

Theo Thijssen building (TTH) | Amstel Campus

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam

020 599 5555